Opplevelser i Storlidalen
Turer, aktiviteter og uforglemmelige opplevelser i Storlidalen
Mulighetene for turer og opplevelser er mange, sommer som vinter. DNT’s løypenett har et knutepunkt her i Storlia, og på skisporet.no finner dere status på oppkjøring skiløyper. Sopptur, fisketur, rypejakt, bærtur, påsketur, båttur, sykkeltur, ja alle slags turer kan dere legge til vakre Storlidalen. Og ønsker du guide på fjellturen, eller teambuilding i gruppen, får du det også. I Bortistu finnes også badstue.
Priser for overnatting på Bortistu finner dere her.
Aktiviteter og opplevelser
Opplev magien av Storlidalen!
Dette naturskjønne området byr på en rekke spennende aktiviteter både sommer og vinter. Utforsk aktivitetsløypen med morsomme og utfordrende poster, eller test teamarbeidet med «Team Challenge». Ta en vandring til gravfeltet på Vang og dykk ned i historien som din egen guide. Utforsk det kulturhistoriske tunet på Bortistu, eller prøv deg på isfiske, skiturer, sykling, fjellfiske og toppturer, med eller uten guide!
Aktivitetsløypen er en rundløype med poster hvor målet er å gjennomføre på kortest mulig tid. Det er flere tema, blant annet bålkonkurranse, kapasitet og utholdenhet, spyttekonkurranse på Oppdals vis, sagestafett med flere. Aktiviteten avsluttes med kaffe og noko attåt som er kokt opp ved bålkonkurransen, og masse heder og ære til vinnerne! Fra kr. 550 pr. person.
Tidsbruk: ca. 2,5 timer.
EVI Guide er en guidetjeneste fra EVI ski på Øver Lønset i Oppdal, som leverer blant annet skiguiding, skredkurs, klatreguiding og klatrekurs. Det primære guideområdet er Trollheimen og Sunndalsfjella, hvor Pål jobber med snøskredvarsling og på skifabrikken.
Pål Røsrud er internasjonalt godkjent tindeveileder (IFMGA Mountain Guide) og snøskredobservatør i Trollheimen i tillegg til å være skimaker hos Evi Ski. Han er utdannet innenfor friluftsliv og pedagogikk fra Norges Idrettshøgskole hvor han også har jobbet som lærer/veileder innenfor friluftsliv. Han har lang erfaring som guide med blant annet flere sesonger på Svalbard. I tillegg har han hatt med seg gjester til Grønland på kajakktur, Aconcagoa, Kilimanjaro og Nepal. Dette er en flink og likandes kar som setter sitt preg på turen i positiv forstand. Be om pris hos bortistu@bortistu.no
Engasjerende lagkonkurranser! her blir voksne til barn, og lek blir til blodig alvor. Dere konkurrerer i 5 eller 7 grener som for eksempel blindduplo, borrelåsball og vannglasset.
Pris 31-60 pers: kr 325 – 5 grener/kr 420 – 7 grener. Minstepris kr. 3000.
Pris 8-30 pers: kr 390 – 5 grener/kr 490 – 7 grener. minstepris kr. 4500.
Tidsbruk: 75-120 min, avhenger av antall grener.
Visste du at Norges og et av Nord-Europas største gravfelt fra jernalderen ligger i Oppdal, og har over 900 gravhauger? Spesielt mange graver er fra vikingetida, 750-1000 e. kr.
Bli med på one-(wo)man spel» om vikingene fra Oppdal, den perfekte måten å oppleve historien på. La viking Frøydis gi liv til de tilsynelatende stille gravene. bestilles på www.oppdalsafari.no.
Du kan også vandre på egen hånd og vær den egen guide med gode skilter og tydelig sti. jernalder.
Vi deler opp i lag, og konkurrerer på tid og meter i en stafett med truger, rattkjelke og melkespannkasting! Varm toddy serveres. Staver er tilgjengelig.
Kr 390 pr. person
Tidsforbruk: 1 time.
Her gjelder det å få lagets spillebrikke i mål først. For å flytte spillebrikken ett steg framover, må lagene løse forskjellige oppgaver og gåter. Aktiviteten kan avholdes ute eller inne, også i dress og kjole.
30-50 personer kr kr 275 pr. person.
10-29 personer kr 345 pr. person.
Tidsbruk: 60 min. Minstepris kr 3700
Bortistu og Storlidalen har ei spennende og interessant fortid, og vertskapet kan ta grupper med på ei vandring rundt i vår gardshistoriske utstillinger på garden. Vi fokuserer på håndtverk, sjølberging, skolegang, personligheter og samhold. Vi besøker Innloftet fra 1648, Blåstoggo med leketøyssamling fra 17-1800-tallet og klær fra tidlig på 1900-tallet, røykbassto der vi i dag røker bassturøkt lammelår, smia med ildsted av kleberstein og blåsebelg i saueskinn, og snekkerloftet med blant annet båndsag og hjemmelagde høvler.
Du kan selvsagt rusle fritt rundt i utstillingen på egen hånd.
Pris med vertskap, kr 1900 pr. gruppe.
Tidsbruk ca. 1 time.
Om vinteren kjøres det opp skispor av høy kvalitet langs hele Storlidalen, fra Storli til Gjevilvatnet, og til Tovatna og videre rundt Høa, om Londalen. For oppdaterte skiløyper, se skisporet.no
Vi leier ut sykler og sykkelvogn for kr 250 pr dag pr stk. Vi kan anbefale å sykle langs en sjarmerende grusvei, 12 km innover langs Tovatna. En fin sykkeltur, hvor fjellene omkranser deg på alle kanter. Turen passer også godt for barnevogn.
Ønskes en lett tur, kan du gå over til Vassenden og se Storlidalen og Gjevilvassdalen samtidig! Se på gamle steder i Vassenden, og ta en bad i Gjevilvatnet. En stor hvit sandstrand du garantert vil ha helt for deg selv omkranset av fjell på 1400-1600 moh På den ene siden av vannet ser du Okla, og på den andre siden de tre Gjevilvasskambene, indre, midtre og hemre. Om vinteren kjøres skispor opp fra Storli over til Vassenden, ned til Bårdsgarden og innover Halsbekkdalen. Se skisporet.no for oppdatering av tråkkede skispor.
Å være utpå Ångardsvatnet er en opplevelse. Du kan leie båt med motor, garn og redningsvester, kano og årer. Se her for priser og kontaktinformasjon.
Fiskekort kjøpes online på Inatur.no og hos Lønset Grunneierlag
Tips til fiskemuligheter, les mer her.
Ved parkeringplassen i Storlia vil du finne oppslagstavle med kart, og selvbetjening skasse for fiskekor t. Du kan også betale med VIPPS 663244. Angi dato, uketall eller år og sesong! Tips til fiskemuligheter, les mer her.
Priser: kr. 100 (dag) kr. 600 (uke) kr. 1000 (sesong)
Bortistu er for mange utgangspunkt for den den sydlige Trekanten. Gå til Innerdalen, videre til Kårvatn eller Trollheimshytta og tilbake til Bortistu. Om sommeren finner du Trondhjems Turistforenings merkede turstier i hele Trollheimen.
Storlidalen har et stabilt klima som gir lange vintre, sikre snøforhold og gir gode forhold for toppturer minst 6 måneder i året. Ofte er det skiføre fra oktober til mai. Derfor kan du trygt planlegge en tur lang tid i forveien.
Storlidalen er den perfekte skidalen. Annenhvert fjell er konvekst og konkavt. Det betyr stor variasjon i terreng og formasjoner. Her finner du alt fra store vidder til bratte renner på et lite område. Perfekt skiterreng for alle ferdighetsnivå.
Du kommer raskt til fjells. Det er bilvei helt inn til Storli, og du kan gå med ski allerede fra veien. Det er mange parkeringsplasser merket P langs hele Storlidalen, vi anbefaler å benytte disse framfor å parkere langs veien pga brøyting. Du betaler med vipps, info på parkeringsplassen.
Vi kan anbefale å skaffe deg tilpassede håndlagde ski av karbon, tilpasset dine ønsker og behov, fra vår lokale skifabrikk EVI ski på Lønset.
Vi har kartutsnitt til salgs i resepsjonen i Bortistu for å ta med på turen.
Er du uvant i fjellet, eller ønsker du en lokal kjent mann på turen? Vi tilbyr fjellfører som er veldig godt kjent i området, er fjellvant, og forteller gjerne om Storlidalens lange historie underveis.
Med vår sertifisert Wim Hof-instruktør Synne Øiamo og Yoga-sertifisert instruktør Lena Therese Lihaug utgjør WhiteHeart og vil gi deg opplevelser for både kropp og sinn.
- yoga/uteyoga
- breathwork, meditasjon
- privat yoga time
- Yin Yoga med assisterte stillinger
- treningstimer med styrke og bevegelighet
For familier: Vi ønsker å ta dere med på opplevelser hvor dere styrker samholdet, samtidig som man kommer nærmere naturen. Med disse type aktiviteter behøver man ingen forkunnskaper, og vi tilpasser alt til deres nivå! Hva med yoga ute i den majestetiske Trollheimen? Og avslutt opplevelsen med et iskaldt bad ute i elven.
For konferanser: Gi kurs- og konferansedeltakerne en oppfriskende pause mellom møtene med våre unike aktiviteter! Vi tilbyr isbad for en forfriskende boost, inneyoga eller uteyoga for ro og balanse, samt dyptgående breathwork for økt fokus og velvære. Disse aktivitetene er designet for å revitalisere kropp og sinn, og gir deltakerne ny energi til å fortsette dagen med full styrke. Perfekt for å skape et avbrekk og gi nye krefter til resten av programmet.
For utdrikkingslag eller venner: Vi tilpasser gjerne et skreddersydd opplegg som passer for deres gruppe, enten det er gutter eller jenter eller en blanding, og uansett om dere foretrekker noe rolig og avslappende eller noe spenningsfylt. Råe isbad i Trollheimens kalde elver. Yogaøkter ute i naturskjønne omgivelser, eller dypgående breathwork for å pumpe opp indre energi? Hos oss kan du velge en enkelt aktivitet, eller sette sammen en hel pakke. Her kan dere utforske naturen og dere selv, samtidig som dere ærer noe nytt dere kan ta med dere hjem.
Storlidalen i Trollheimen
Trollheimen, et naturskjønt område i Norge, er formet av isbreer gjennom millioner av år. Med u-daler i øst og v-daler i vest, avslører landskapet en fascinerende historie. Første spor etter issmeltingen etter siste istid kan finnes her, med arkeologiske funn som dateres tilbake til steinalderen, 9 000 år siden. Området vitner om menneskets nære forhold til naturen, med jakt og fangst som en livsstil i tusenvis av år.
Trollheimen er ikke bare historisk rik, men også et kraftsentrum for dagens næringsliv med vannkraft, landbruk og turisme som hovednæringer. Med et nettverk av hytter tilrettelagt for turister, tilbyr regionen utallige muligheter for fjellklatring, skisport og fotturer.
Gjennom millioner av år har isbreer formet fjellområdet. Breene har skapt u-daler i øst og elver og stryk har gravd ut v-daler i vest. Trollheimen var trolig det området i landet hvor issmeltingen først avdekket landskapet etter siste istid. Arkeologiske funn, som er opptil 9 000 år gamle, tyder på at mennesker har bodd i området siden steinalderen. Fangst og jakt har vært matvei gjennom alle tider, og er fortsatt viktig for lokalbefolkningen, spesielt rype og annen skogsfugl, rein og elg. Området er også viktig for norsk friluftsliv og idrett som fjellklatring og skisport.
Navnet Trollheimen ble først foreslått av Håkon Løken, og ble gitt til området av Trondhjems Turistforening i 1880-åra.
Primært er det landbruk, turisme og vannkraft som er hovednæringene i Trollheimen. Ångardsvatnet og Tovatnet er regulerte, og føres i tunnel via Gjevilvatnet, videre til Sunndalen og Driva Kraftverk.
På Kårvatn i Todalen har Norsk institutt for luftforskning hatt en målestasjon siden 1978. Målinger viser at dette er et av de områdene i Nord-Europa med minst forurensing.
Det er mye turisme i området og flere hytter i turistnettet til Den Norske Turistforening ligger i Trollheimen. Hyttene som blir drevet av Trondhjems turistforening er Trollheimshytta, Gjevilvasshytta og Jøldalshytta. Turistforeninga kaller turen mellom disse hyttene for Trekanten. Kristiansund og Nordmøre Turistforening driver den selvbetjente hytta Vollasetra.
Dalene i Trollheimen ligger på om lag 500 til 700 moh, mens fjellmassiva ligger fra 1000 til 1850 moh, slik at høydeforskjellen er stor på turene. Stiene i området er ikke kategorisert som spesielt vanskelige, men klatreulykker har skjedd, og fjellene har ved noen anledninger også tatt liv. Blant annet har flere omkommet i Trolla-massivet.
I vinterhalvåret er det kjørt opp fine skiturer rundt i området. Det står ca. 1500 hytter rundt i Trollheimen. Flest hytter er det rundt Skarvatnet og Gjevilvassdalen i Oppdal, Resdalen i Meldal og på Nerskogen i Rennebu. Det er økt interesse for å benytte Trollheimen i reiselivsnæringa.
Innerdalen er et av de fineste områdene i Midt-Norge for alpin klatring. Innerdalstårnet og Skarfjell har mange klatreruter. Alle rutene er over mange taulengder og høyt til fjells – og krever både erfaring og trening. Renndalskammen har både lange og kortere ruter, og er litt mer tilgjengelig. Ryggtraversene fra Tårnfjellet til Tåga, i Trolla-massivet, og Skarfjell til Trolla er også populære men omfattende turer som krever erfaring. All klatring i Innerdalen er på egen sikring og risiko. Mer informasjon er tilgjengelig i Klatrefører for Innerdalen (Norsk Tindeklub).
I både Ångardsvatnet og Dalsvatnet fisker du ørret av god kvalitet. I mindre vann som Halsbekktjernene, Tovatna, Namnløsvatnet, Sprinkeltjern og Bunnvatnet, og Gravbekktjern, finner du også ørret av god kvalitet. Du fisker best med oter eller med stang. Vi selger kart i resepsjonen, og du kan også leie fiskeutstyr hos oss.
Du kan leie båt med motor, garn og redningsvester, kano og årer. Se her for priser og kontaktinformasjon. Fiskekort kan kjøpes online på Inatur.no, hos Lønset Grunneierlag og hos Storli Utmarkslag. Fiskekort for sistnevnte selges også i ei kasse ved parkeringsplassen ved Storli.
Storlidalen er en frodig dal. Tovatna har en årsnedbør på ca. 2000 mm. Foruten dyrket mark og kulturbeite domineres dalen av myrområder. Bjørkeskogen dominerer, sammen med markplantene turt, kvann, rød jonsokblom og kvitsoleie. Ellers finnes flere arter av bregner, liljer, orkidéer, lyngarter og vannplanter. Blant soleiene står hvitveis i særstilling, og det kan nesten betraktes som Storlidalens nasjonalblomst.
Treslag som er naturlig å finne i dalen er vanlig bjørk, pine, selje, osp, gråor, rogn og hegg. Gran finnes ikke naturlig, men fra ca 1910 ble det plantet litt norsk gran.
Skoggrensa går på ca 900 meter over havet; rett over bjørkeskogen vokser dvergbjørk, musøre (verdens minste tre/forvedede plante), ulike vierarter og bregner, blant annet fjellburkne. Typiske blomstrende planter man kan finne er reinrose, issole og rødsildre.
Ta en tur til Storlidalen med kikkert! På en to timers behagelig rusletur i mai 2017 fra Bortistu Gjestegard, opp til Lonaplassen og tilbake ble det registrert 37 forskjellige fuglearter; blåstrupe, heipiplerke, linerle, småspove, grønnstilk, rødstilk, heilo, vipe, gjøk, vendehals, gråsisik, svarthvit fluesnapper, munk, ravn, kråke, skjære, rype, gråtrost, svarttrost, måltrost, rødvingetrost, krikkand, fiskemåke, tårnfalk, kjøttmeis, granmeis, løvsanger, bjørkefink, bokfink, bergirisk, stær, grønnsisik, strandsnipe, trane, gulerle, sivspurv og jernspurv.
Fuglekikking er en super hobby – den kan utøves over alt, kombineres med annet friluftsliv og det trenger ikke koste så mye; alt du trenger er en kikkert og en fuglebok, eventuelt som app på smart-telefonen din; NatureGuides Ltd sin Birds of Northern Europe er anbefalt – den er også på norsk, med plansjer, bilder, kart, beskrivelse og lyd for de aller fleste arter som forekommer i Norge.
i 1987 ble Trollheimen landskapsvernområde opprettet, med et areal på 1165 km2. Området har større variasjon i naturtyper enn noen annet fredet naturområde her til lands. Variasjonen skapes først og fremst av de grønne dalene som skjærer seg inn mellom høge fjell. Dalene er frodige og grønne, og flere steder er det seterdrift. Hensikten med landskapsvernområde er å ivareta et særegent og vakkert fjellområde, med skog, seterdaler og et rikt dyre- og planteliv. Målinger gjennom 20 år med forskning viser at området er ett av de reneste i Europa.
Du kan lese mer på Verneområdestyrets hjemmeside.
Toppturer
Storlidalen er et flott eldorado for toppturer, for folk flest. Det er merkede parkeringsplasser langs hele Storlidalen, og innerst i Storlia likeså. Her finner du topper for enhver kategori, lettere som mer utfordrende. Vi har guide som kan være med dere, om dere ønsker det. Ta kontakt med oss.
Storbekkhøa har fått navnet etter Storbekken og Storbekkdalen. Storbekkhøa er det høyeste av fjellene på høydedraget mellom Storlidalen og Sprikletjørndalen/Neådalen. Fjellet har bratte nord- og sørøstsider, ellers er det lett tilgjengelig. Storbekkhøa ligger fritt til med flott utsikt i alle retninger, både mot Innerdalsfjella, Gjevilvassdalen og de sentrale deler av Trollheimen.
1. Lett, tidvis litt bratt tur. Fra Storli ta østover opp snøscooterløypa til Halsen (bandet mellom Storlidalen og Gjevilvassdalen) og skrå nordover opp til Halsbekken. Følg bekken nordvestover inn Halsbekkdalen forbi Halsbekktjønna og inn i Storbekkdalen. Fortsett nordover opp Storbekkdalen til bandet mellom Storbekkhøa og Halsbekkhøa, ta rett vestover herfra opp Storbekkhøas østside til toppen.
Alternative ruter
2. Fra Storli følg først anleggsveien til Tovatna, ved Lonaplassen ta av nordvestover inn Londalen til Lontjønna. Herfra ta nord-nordøstover opp på den brede ryggen mellom Storbekkhøa og Tohatten, herfra ta østover opp til toppen av Storbekkhøa. Disse to rutene kan kombineres til rundturer begge veier. Med unntak av sørøstsiden av Storbekkhøa, går det svært sjeldent ras fra denne toppen, mulighetene for varierte nedrenn er derfor store. Sørvestsiden av Storbekkhøa gir 600 høydemeter sammenhengende nedrenn helt ned i Londalen.
3. Fra Storli kan en ta rett nordover opp i Storbekkdalen og enten følge denne helt inn til bandet mellom Storbekkhøa og Halsbekkhøa eller gå opp på ryggen mellom Storbekkdalen og Londalen og følge denne nordover, det siste partiet opp til toppen er relativt bratt.
Kringlehøa står opp som en smal, frittliggende rygg mellom Langvatnet i nord og Innerdalen i sør, den danner Innerdalsportens nordpillar. Toppryggen utgjør nærmest et platå, mens fjellsidene er relativt bratte på alle sider. Spesielt er sørveggen dramatisk med omtrent 900 m fall rett ned i Innerdalen. Utsikten mot Norges vakreste dal med omkringliggende fjell er fantastisk. Utsikten østover mot Tovatna, Storlidalen og Gjevilvassdalen er også flott.
Alternativ rute 1. Tildels bratt tur. Denne turen må ikke gåes i rasfarlige perioder, utpå vårparten bør en spesielt unngå nordsiden av Kringlehøa tidlig om morgenen når sola skinner her. Fra Meskardet gå nord om Kringlehøa mot Langvatnet. Gå sør for Langvatnet i et relativt flatt parti her på ca. 1040 moh, vent med å ta av vest-sørvestover opp nordsiden av Kringlehøa til det flate partiet avsluttes ned mot Langevatnet. Ta på skrå vest-sørvestover opp det slakeste partiet i den bratte nordsiden av Kringlehøa, evt. med skiene på sekken, og fortsett oppover til det laveste punktet på ryggen mellom det to toppene. Fortsett videre vestover slakt opp ryggen til den høyeste vestligste toppen. Utsikten herfra ned i Innerdalen er formidabel. En tur bortom den østligste toppen (1466 moh) hører med før en svinger seg ned tilbake samme veien.
Alternativ rute 2. Gå nord om Kringlehøa på Langevatnet og sving sørover på vestsiden av Kringlehøa og opp i skardet mot Reindalskammen. Langevatnet er regulert, så vær oppmerksom på at det til tider kan være store sprekker i isen langs land. Gå østover opp ryggen til Kringlehøas vest-topp. Det er tildels svært bratt også opp her, men vanligvis finner man fast grunn opp denne ryggen. Skiene tas helst på sekken opp her, hvis man skal ned samme veien, kan skiene settes igjen i skardet.
Sett fra Storlidalen har fjellet en sadelprofil. Siden fjellet øst for Trollheimshytta (mellom Snota og Neådalssnota) heter Salen (1430 moh), er det rett og rimelig at vårt fjell heter Storsalen. Storsalen er et mangfoldig og interessant fjellmassiv som utgjør Innerdalsportens sørlige pillar. Storsalens topp-platåer viser rester etter et svakt bølgende terreng (peneplan) fra før siste istid, mens istiden har gravd ut både Innerdalen, Sunndalen og Tverrådalen i tillegg til botner på alle sider slik at Storsalmassivet nå består av en kombinasjon av loddrette vegger, spisse rygger, imponerende botner, flate platåer og spisse topper. Spesielt er nordveggen imponerende med over 1100 m fall nesten loddrett ned i Innerdalen. På begge sider av den sørøstligste utløperen av Stortoppen er det loddrette vegger. Stortoppen er 1798 moh, nordtoppen er 1720 moh, og de to toppene i Litjsomrungnebba er 1704 og 1662 moh. Fra Stortoppen kan hele Trollheimen og Dovre/Skrymtheimen beskues. Langt mot sør kan man i klar sikt se både Galdhøpigg-massivet, Storgjuvtinden og Skardstind i Jotunheimen. Utsiktsmessig stiller imidlertid Storsalens nordtopp i en egen klasse. Etter fleres mening overgår utsikten herfra ned i Innerdalen til og med utsikten fra Kringlehøa.
Alle skiturer på Storsalen krever godt kjennskap til snøforholdene, de bør ikke gåes i rasfarlige perioder.
1. Forholdsvis lett tur, noen bratte og luftige partier. Fra Meskardet ta sørvestover, hold høyden sør om Meskardvatnet og sving vestover slakt oppover innunder Østre Somrungnebba. Hold øye med eventuelle fonner på toppen av Somrungnebba, hold god avstand til de bratteste partiene. Sving videre sørover rundt vestsiden av Østre Somrungnebba, sør om en liten haug (1210 moh), og inn i botnen mellom Somrungnebba, «Sukkertoppen» (høyeste toppen i Østre Somrungnebba) og «Pyramiden» (østgående pyramideformet rygg rett øst for og 100 m lavere enn stortoppen) på Storsalen. Ta opp i retning sør-sørøst mot «Sukkertoppen» og sving inn på bandet mellom denne og «Pyramiden»s sørøstrygg. Følg sørøstryggen oppover til det er på tide å ta skiene på sekken. Dersom man skal tilbake ned ryggen etter toppturen, kan skiene settes igjen her. Følg ryggen videre oppover til toppen av «Pyramiden», her er det tildels bratt og luftig. I følge klatreguiden for Innerdalen har ryggens bratteste parti vanskelighetsgrad 2+. Fra toppen av «Pyramiden» kan den dramatiske utsikten beundres før turen fortsetter bortover «mønet» mot foten av den siste stigningen mot stortoppen på Storsalen. Fra «Pyramiden» ser denne stigningen bratt og dramatisk ut, men turens bratteste partiet er allerede forsert opp ryggen mot «Pyramiden». Fortsett bratt oppover, gjerne med skiene på sekken, med et luftig stup til venstre, men det er relativt lett å gå opp her, og utsynet i alle retninger er storslått. Helt øverst ligger det av og til ei lita fonn, men den er vanligvis lett å forsere og brått er man oppe på selve stortoppen som utgjør et ganske stort platå. Etter beundring av utsikten anbefales et besøk på nordtoppen. For å komme dit svinger man seg ned nordover til det laveste punktet på «sadelen» og fortsetter videre oppover mot nordtoppen. Denne toppen er en øst-vest-gående rygg og utsynet utover Innerdalen kommer brått på, men det sitter garantert lenge fast i minnet.
Alternative ruter
2. Fra bandet mellom «Sukkertoppen» og «Pyramiden» skrå sørvestover ned forbi Storsomrungvatnet og fortsett oppover det slakeste partiet i retning de sydligste deler av Storsalen opp til en relativt slak «rampe» som stiger tilbake nord-nordøstover mot «Pyramiden», følg denne helt opp. Fortsett herfra som tidligere beskrevet. Dette er det vanligste nedrennet østover fra Storsalen. Vær oppmerksom på de store fonnene som av og til henger ut over veggen sør for Stortoppen, spesielt i varmt solskinn kan det være fare for at disse faller ned. Følg «rampens» østligste partier under slike forhold. Midt på dagen i varmt vær og solskinn kan relativt langsomme, men tunge, overflateras utløses i de lange bratte snøflatene ned fra «Pyramide»-toppen.
3. Fra Meskardet ta sørover over Kråkskardet, sving vestover inn Kråkbotnen sør om Somrungnebba og opp stigningen til bandet mellom Østre Somrungnebba-massivet og Kråkskarven (Namnlausfjellet, Blåfjellet), videre nordover mellom Østre Somrungnebba og «Sukkertoppen» og nord om «Sukkertoppen» til bandet mellom denne og «Pyramiden». Fortsett herfra som tidligere beskrevet.
4. Fra Meskardet ta vestover ned gjennom Innerdalsporten nesten ned til Falesætra i Innerdalen. Ta av sørover relativt bratt oppover til Tverrådalen og fortsett innover denne dalen til Tverråvatnet. Fra Tverråvatnet ta relativt bratt øst-nordøstover opp dalsøkket til det laveste punktet i «sadelen». Herfra kan en velge om en vil fortsette langs Storsalens østvegg sørover opp til Stortoppen eller nordover til Nordtoppen. Denne turen blir ganske lang og med endel høydemeter.
5. Disse rutene er for spesielt interesserte og avhengig av spesielt stabile snøforhold: Fra nord om Østre Somrungnebba gå vestover i retning det laveste punktet på Storsalens «sadel», sving så bratt sørover opp «Pyramiden»s nordflanke til toppen av «Pyramiden», eventuelt fortsett rett vestover etter den første bratte bakken, og videre opp snørenna litt sør for «sadelens» laveste punkt. Den siste ruta er relativt enkel å gå under gunstige snøfonn-forhold, ellers bør sikringsutstyr brukes. Det er enkelte år mulig å følge kanten på den store snøfonna rett nedenfor Storsalens vestvegg bratt oppover mot sør til denne ender i en vestgående snørenne og fortsette opp denne.
Innerst i Storlidalen ble middagsmåltidet (non) inntatt når sola sto over Nonshøa. Nonshøa ligger mellom Grugguskardet og Ottdalen og er et fjell med et flatt topp-parti og med bratte vest- og nordsider. Fra sørøst er fjellet lett tilgjengelig. Utsikten er vid og flott i alle retninger.
1. Fra Storli ta sørvestover opp skiløypa mot Gråhøa. Sving sørover opp Grugguskardet, øverst i skardet ta vestover opp til bandet mellom Nonshøa og Inner Grynningshøa. Fortsett herfra nordvestover opp på Nonshøas østrygg og følg denne opp til toppen. Et besøk på den vestligste toppen hører med.
Alternativ rute
2. Fra Storli ta først østover langs veien, videre sørøstover på myrene og over Ångardsvatnet til Bårdsgardssætra og fortsett sørøstover opp på ryggen nordvest for Sandåa. Sving sørvestover og fortsett på denne siden av Sandåa sør om Lorthøa, ta herfra vestover bort til Grugguskardet. Fortsett herfra som rute 1 .
Kråkvasstinden (Sandåhøa) ligger mellom Kråkvatnet i sør og Sandådalen i nord. Fjellet er langt fra en tind, snarere en såteformet topp med en bratt nordside forårsaket av gamle botnbreer. Fjellet ble muligens kalt en tind fordi det er det høyeste sør for Storlidalen mellom Lønset og Storsalen. Navnet Kråkvasstinden kommer fra Sunndalen, fra Storlidalssida ble fjellet opprinnelig kalt Sandåhøa. Kråkvasstinden er lett tilgjengelig fra øst og vest. Utsikten er vid og flott både mot sentrale deler av Trollheimen, Innerdalsfjella, Dovre og Skrymtheimen.
1. Fra Storli ta først østover langs veien, videre sørøstover på myrene og over Ångardsvatnet til Bårdsgardssætra og fortsett sørøstover opp på ryggen nordvest for Sandåa. Sving sørvestover og fortsett på denne siden av Sandåa til tregrensa. Kryss Sandåa og ta omtrent rett sørover opp til vann 1287 moh, fortsett sørøstover forbi vann 1443 til bandet mellom Kråkvasstind og Sandåfjellet. Sving sørvestover og ta opp på Kråkvasstinds østrygg som er bred og fin, fortsett vestover opp på den brede flate toppen.
Alternative ruter
2. En tur til Kråkvasstind kombineres gjerne med en rundtur over Svartdalskollen og ned Grugguskardet, evt. motsatt vei. Fra Kråkvasstind ta vest-nordvestover ned på ryggen mellom Kråkvasstind og Svartdalskollen, følg denne videre vestover opp på toppen. Fra Svartdalskollen ta slakt ned nordvestover ned på bandet mellom Svartdalskollen og topp 1419, fortsett vest om denne toppen i retning Lorthøa, og sving først nordover, senere nordvestover ned det slakeste partiet mot Grugguskardet. Fortsett nordover ned Grugguskardet, ved Gråhøa ta nordøstover tilbake til Storli.
3. Fra Svartdalskollen ta slakt nordvestover ned på bandet mellom Svartdalskollen og topp 1419, fortsett herfra nordvestover over den nordligste toppen på Inner Grynningshøa og sving nordover ned på bandet mellom Inner Grynningshøa og Nonshøa. Ta herfra først østover ned til øvre deler av Grugguskardet, fortsett videre som rute 3.
Okla betyr skulder og er det vestligste fjellet på ryggen mellom Gjevilvassdalen og Storlidalen. Fra Storlidalen er Okla godt avrundet, men med bratt nordvegg. Den østligste toppen på Okla, Snydda, ender i en relativt smal rygg som definerer Oklas mer imponerende profil sett fra Gjevilvasshytta. Østsiden av Okla er erodert av gamle botnbreer, botnene etter disse er nå fylt av vannene Mjølkskåla og Korgtjønna. Utsikten er vid og fin i alle retninger, men utsynet nordover mot Gjevilvatnet, Gjevilvasskamman, Blåhøa og vestover mot Innerdalsfjella er kanskje spesielt flott.
1. Moderat tur i relativt lett terreng. Fra Storli ta østover opp snøscooterløypa til Halsen (bandet mellom Storlidalen og Gjevilvassdalen), ta herfra sørøstover opp på Bårdsgardskamben. Fortsett videre østover opp på den lange Okla-ryggen og følg denne del til toppen (Snydda).
Alternative ruter
2. Nedturen kan legges øst-sørøstover ned til dalen mellom Okla og Nonsfjellet, videre sørvestover tidvis bratt ned dalsøkket til Stenboeng og tilbake vestover Storlidalen.
3. Storhornet kan nåes på en lang dagstur ved å fortsette videre sørøstover høyfjellsplatået mellom Gjevilvassdalen og Storlidalen, først over Nonsfjellet, videre ned over Sprengtverråtjønna, opp forbi Åmellomfjellet og videre opp til Storhornet. Retur samme vei, evt. om Stenboeng (2).
Turtips i nærområdet
Utforsk nærområdets naturskjønnhet med våre turtips! Storbekkhøa byr på en utfordrende klatretur med fantastisk utsikt over Trollheimen. Høa er kjent for sin panoramautsikt, mens TT-stien til Tovatna tilbyr en rolig vandring med uimotståelig natur. For en kortere tur, oppdag de geologiske underverkene ved Jettegrytene i Lona. Til slutt, ta en reise tilbake i tid med en tur til den historiske Kvannflatløa i Storlidalen. Uansett valg, er naturens magi kun et skritt unna.
Kulturstien ble opparbeidet rundt 1990. Den går fra fra gården Bortistu og nabogårdene i Storligrenda, og videre innover lia mot Vassenden. Formålet med stien er å sette fokus på lokalhistorien til området. Med stien ble det gamle stinettet og dyretråkka knyttet sammen til en fin og variert rundtur med forskjellig lengde og vanskelighetsgrad for ulike brukergrupper. Her kan nye generasjoner få et innblikk i hverdagslivet i Storlidalen i tidligere tider, og får se hvordan landbruk og ulik næring ble utført.
Stien starter der hvor den første merkingen av stier tilknyttet Trondhjems Turistforening i sin tid ble etablert, og slynger seg videre opp gjennom lia. En rundtur kan omfatte besøk i det gamle klebersteinsbruddet, den passerer flere gamle løer, og tufter etter løer, der navnene på engstykkene og løene beskriver den historiske bruken. Det er også flere utkikksplasser, både vestover mot Innerdalen og Tovatnet, men også østover mot Gjevilvatnet. Alt dette er attraktive, lett tilgjengelige turmål. En rundtur kan også inkludere besøk på eldre kulturminner, som for eksempel dødisgroper fra siste istid.
Storbekkhøa ligger rett nord for Storligrenda, og den byr på en flott tur og en fantastisk utsikt utover Trollheimen Jeg må medgi at det nok ikke er en kort og lett tur. Det er nok heller en ordentlig topptur. Men av de store toppene i Storlidalen erStorbekkhøa den som er lettest og komme seg til fra Storligrenda, fordi det relativt kort og gå.
Fra Storligrenda kan du gå opp langs Veslbekken til fossen i Storbekken. Der kan du ta et bad før du følger stien videre opp på høyresida av Storbekken. Stien blir raskt utydelig, og du må kanskje ut i terrenget for å finne en egnet plass å krysse Storbekken på. Ved lav vannstand kan du krysse den akkurat rett over fossen. Etter du har kryssa bekken går du vestover mot Grønnsletkammen (punktet 1045 på kartet). Der finner du merkastien, som du følger opp mot toppen
Alternativt kan man starte med å gå mot Tovatna, og ta merka sti opp til høyre et par hundre meter etter grinda. Det står skiltet til høyre,”Storbekkhøa”. Rett etter tregrensa passerer stien en fin rasteplass, med både utsikt og benk, på et høydepunkt på venstre side av stien. Stien går så over Grønnslettkammen og langs ryggen opp mot Storbekkhøa. Du kan følge stien helt opp på toppen.
Lengde: 5 km en vei. Høydeforskjell: fra 650 til 1504 moh
Tid: 4-6 timer tur/retur
Høa ligger midt i Storlidalen, er middels høy, og det er en middels lang tur å gå dit. Men det er en uforholdsmessig fin utsikt fra Høa, i alle retninger. En kommer liksom helt innpå Innerdalsporten og Storsalen, samtidig som en har oversikt over Storlibygda og Ångårdsvatnet. Hytteforeningen har merket en fin sti fra Egga på veien til Tovatna. Hvis du går veien fra Storli mot Tovatna forbi brua over Lona, så kommer du først til turistforeningsstien til Kårvatn, men den kan en gå forbi. Ta heller neste sti til høyre, som hytteforeningen har merka tydelig ”Høa”. Det er en fin sti med litt stigning opp igjennom bjørkeskogen, men så kommer en opp på et åpent platå med myrer og rabber.
Høa har to omtrent like høye topper, med en lang og bred rygg imellom. Det er en flott tur å rusle nordover langs denne ryggen, med mange små knauser og vann underveis. Fra den nordlige toppen er det (minst) to greie veier ned mot Lontjønna, som markert på kartet. Enten ned til skuldra i nordøst, eller ned en rampe som ender i vestenden av Lontjønna. Begge veiene er litt bratte. Fra Lontjønna tar du turistforening sin merka-sti tilbake til Storli.
Lengde: 3 km fra skiltet ved Egga til sørligste topp. . Fra Storli til skiltet ved Egga er det 1.6 km. Omveien om Lontjønna legger på 2.2 km langs ryggen ned til Lontjønna og 4 km fra Lontjønna til bake til Egga. Største høyde: 1176 m.o.h. Tid: Opp og ned til sørligste topp, snareste vei fra skiltet ved Egga: 4 timer
Lengde: 3 km fra skiltet ved Egga til sørligste topp. Fra Storli 4.6 km. Største høyde: 1176 m.o.h.
Tid: Opp og ned til sørligste topp, snareste vei fra skiltet ved Egga: 4 timer.
TT-stien starter til venstre i den siste slake høyresvingen i fylkesveien før Storli, like ved mobilmasta. Det er skiltet med Innerdalen, Stien er rødmerket. Den går først over brua som krysser Lona og så til høyre mot vest. Derfra er det ingen stier du kan gå feil. Etter brua går stien først gjennom bjørkeskogen, men den kommer snart opp på noen svaberg som ligger på noen lange rygger med flotte furuer på, det er ganske særpreget, og lett og gå. Så må en inn i skogen for å krysse Tjortbekken (en fin plass for litt kald drikke?). Derfra bærer det ganske raskt opp på det flotte, åpne landskapet med langsgående knauser. Oppe på høyden får du den mest spektakulære utsikt over mot Innerdalen.
Lengde 4.2 km fra fylkesveien til Tovatna, én vei.
Høydeforskjell: fra 650 m til ca. 800 m
Tid tur/retur: 3t30min
Rett før brua hvor veien til Tovatna krysser Lona peker det et skilt opp til høyre til ”Jettegryter”. Det er en liten sti som går ca. 100 m oppover skogen langs elva. Jettegrytene er merkelige runde groper i svabergene som er synlige nå når vannstanden i Lona er redusert p.g.a. kraftutbyggingen. Teorien er at grytene ble dannet av at steiner ble dratt med rundt av virvlene i elvestrømmen og slipte til runde hull. Det er spesielt myk stein akkurat i dette område, med mye kleberstein, og det har nok bidratt til at jettegrytene er blitt såpass tydelige. Hvis en går enda 100 m oppover den nesten tørrlagte Lona så kommer en til inntaksdammen til Driva kraftverk. Inntaket leder til Sunndalen, hvor kraftverket er. Det er ingen sti akkurat langs elveløpet, så her blir det ren explorer-virksomhet.
Lengde fram og tilbake: 3 km
Høydeforskjell: 50 m
Tid tur/retur: 1 time
Kvannflatløa må vel være det mest idylliske stedet i Storlidalen, tror jeg. Stor takk til Leif Helmersen på Bortistu som har vedlikehold løa og som lar oss få ta en rast i solveggen. Bortistu bruker løa til overnatting og turmål for sine gjester. Spesielt på seinsommeren er dette en fantastisk tur. Løa har fra gammelt av vært brukt i høsting av fòr til dyra. Her slo de hele lia med ljå, og når det hadde tørket, la de høyet inni løa. Så kjørte de det ned med kjelke sent på høsten, ned til Bortistu. Det blir noe oppoverbakke om man tar korteste veien, men man kan også gå via Halsen først, før man runder nordvest til Kvannflatløa. Gå blåmerka sti fra Bortistu, langs steingjerdet, over jordene og opp gjennom bjørkeskogen. Du kan gå tilbake samme vei, eventuelt fortsette stien østover på Kvannflata (fremdeles blåmerka), forbi Liagarden (et steingjerde), gjennom fin bjørkeskog, og ned til Halsen og tilbake til Storligrenda.
Lengde 1.7 km opp til Kvannflatløa, 3.3 km tilbake om Sandbekken.
Høydeforskjell: fra 650 til 900 moh
Tid: 2 timer opp og ned snareste vei, 2t40min om Sandbekken.